Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Manlleu

Mandat: 1931-1934

 

Miquel Viladecans i Muñoz

Temps a l'alcaldia

Fou alcalde des del març del 1930, quan feia en prou feines dos mesos que el dictador Primo de Rivera havia marxat a l’exili, coincidint amb l’anomenada dictatova, del general Berenguer. Es presentà a les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931, quan portava més d’un any exercint com a alcalde, després de les quals es proclamà la Segona República espanyola. Així, doncs, Miquel Viladecans, fou el primer batlle de la Segona República que va tenir Manlleu. Va cessar com a alcalde el febrer del 1934 després de quatre anys d’estar en el càrrec.

Obra de govern

Una de les seves primeres actuacions com alcalde de la República fou enviar un missatge a Francesc Macià, arran de la proclamació d’aquest de la República catalana, en el qual s’adreçava a Macià com a President de l’esmentada República, fent-li saber que el nou consistori s’adheria al nou sistema de govern i que a Manlleu s’havia constituït un comitè provisional per governar la població a l’espera de rebre les ordres del President Macià. Durant aquests primers dies d’eufòria després d’anys de dictadura, Miquel Viladecans i Lluís Soler, que també era membre de la nova Corporació Municipal, s’adreçaren al poble de Manlleu des del balcó de l’Ajuntament agraint l’adhesió al nou règim i aconsellant que tothom tingués seny i dignitat. En matèria religiosa es mostrà proper a l’Església. Així, per exemple, votà en contra d’una proposició presentada pel regidor Anglada el febrer del 1932, en la qual es felicitava al cap del Govern espanyol per haver acordat l’expulsió de la Companyia de Jesús. També durant el seu mandat com a alcalde s’acordà l’assistència amb carácter oficial de la Corporació Municipal als actes tradicionals, cosa que implicava participar en actes religiosos, tema que aleshores era molt polèmic. Pel que fa al catalanisme la Corporació manlleuenca, amb el seu alcalde al capdavant, s’adherí a la manifestació del mes d’abril del 1932 reclamant la ratificació de l’Estatut de Núria.

Fonts

ALBAREDA, Joaquim; BURGAYA, Josep; CAMPRODON, Jordi et al.: Manlleu. Aproximació a la història, l’entorn, l’economia i l’estructura territorial. Vic, EUMO Editorial, 1990. GAJA i MOLIST, Esteve: El Manlleu dels anys trenta (1930-1931). Manlleu, Caixa de Manlleu, 1988. -“La veu del Ter” (1929-1934). -Llibres d’actes dels plens l’Ajuntament de Manlleu de l’abril del 1931 al gener del 1939.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra