Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Olost

Tendència política: ERC

Mandat: 1934 1936

Ofici: Metge

 

Màrius Rodríguez i González

Temps a l'alcaldia

Fou elegit alcalde l’1 de febrer del 1934 després de les segones eleccions municipals de la Segona República i cessà per l’octubre del 1934 arran de la crisi política que vivia el país en relació als fets d’octubre. Va tornar a ser alcalde durant uns pocs dies pel març del 1936 després que el Front Popular hagués guanyat les eleccions a Corts.

Obra de govern

L’alcalde Màrius Rodríguez va plantejar la necessitat de construir un local per a les escoles atès que el que hi havia en aquell moment s’havia quedat petit. La Comissió de treball i obres públiques estudià el cost i l’avantprojecte per abastir d’aigua Santa Creu de Jutglar i el cas d’Olost. L’Ajuntament es va plantejar de comprar el cabal d’aigua anomenat “Font del raig”, el qual es trobava en el terme de Lluçà. L’alcalde féu gestions en aquest sentit i s’encarregà a l’enginyer Santiago Rubió i Tuduri de Barcelona que planegés aquest transvasament. El març del 1934 s’acordà instal•lar tres llums. L’un davant de la rectoria, l’altre al carrer de l’embut i, finalment, un darrer al carrer de Sant Adjutori. Pel que fa a la política general del país hi trobem algun pronunciament interessant. Així aquell 1934 un dels temes més important de la política catalana fou la sentència que el Tribunal de Garanties de la República, és a dir, l’equivalent a l’actual Tribunal Constitucional, dictaminés respecte de la Llei de Contractes de Conreu que havia estat aprovada pel Parlament de Catalunya. El Consistori d’Olost s’adherí al Govern Català i al Parlament de Catalunya el juny del 1934 abans fins i tot que s’hagués dictaminat la sentència d’inconstitucionalitat de l’esmentada llei. Aquest pronunciament comptà amb el suport de tota la Corporació Municipal d’Olost, és a dir, tant la majoria com de la minoria. Pel març del 1936 es canviaren els noms de dos carrers. Així la plaça de l’Església passà a anomenar-se plaça de la República i el carrer nou passà a dir-se carrer de Fermí Galán i García Hernández.

Fonts

BLANCH i DACHS, Rafael: Olost. Història i històries. Narrades per un home del poble. Edició. Ajuntament d’Olost, 2003. -Llibre d’actes dels de l’Ajuntament d’Olost: BLANCH i DACHS, Rafael: Olost. Història i històries. Narrades per un home del poble. Edició. Ajuntament d’Olost, 2003. -Llibre d’actes dels de l’Ajuntament d’Olost: 28/8/1933-24/1/1938.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra