Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Manlleu

Tendència política: Es presentà a les eleccions municipals del gener del 1934 per la Unió Ciutadana, de tendència dretana.

Mandat: 1934-1936

Altres càrrecs: Elegit com a regidor a les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931.

Altres dades vitals: Fou president de la Caixa de Manlleu del 1955 al 1963.

 

Manuel Jaumeandreu Font

Temps a l'alcaldia

Manuel Jaumeandreu fou elegit alcalde pel març del 1934 i exercí com a tal fins l’abril del 1936.

Obra de govern

L’any 1932, essent regidor de l’Ajuntament de Manlleu, s’oposà a donar suport a una proposta de felicitació al cap del Govern espanyol per haver acordat l’expulsió de la Companyia de Jesús. En aquell mateix any havia expressat el seu punt de vista favorable a la concessió del permís per celbrar la processó de Setmana Santa. Expressà també en diverses ocasions la seva posició a favor de l’autonomia de Catalunya. Així, per exemple, en el ple del 16 d’abril del 1932, proposà d’enviar al president Francesc Macià una comunicació palesant la voluntat de la terra catalana de governar-se a si mateixa. També va impulsar com a regidor el juliol del 1933 la presentació d’una proposta per adreçar-se al President de la Generalitat de Catalunya, Francesc Macià, sol•licitant que quan se celebressin eleccions a Catalunya s’apliqués el sistema proporcional. L’Ajuntament aprovà de presentar aquesta proposta al President. Durant la seva etapa com a batlle s’acordà la rotulació en català de tot un seguit de carrers que encara estaven escrits en castellà, com per exemple el carrer d’Horta d’En Font, el carrer Vendrell, el carrer Bisbe Morgades, el carrer Sant Domènec, el carrer Sant Ferran, etc. També és destacable el fet que s’aprovà la reparació de les vies publiques per tal de donar feina a gent de la vila que estava en atur forçós en aquells anys de crisi econòmica. Pel que fa a l’ensenyament el juny del 1934 s’aprovà per unanimitat la creació de beques per cursar estudis superiors. Precisament, la Junta de beques de la Universitat de Barcelon admet´sota el seu patronatge la beca creada per l’Ajuntament de Manlleu. Però, encara més remarcable és el fet que el gener del 1936, quan ja li quedava poc temps com a alcalde, s’aprovà una proposta dels regidors Bassas i Puntí, per tal que l’Ajuntament construís directament el grup escolar de tres graus per a nois, de tres graus per a noies i dos de pàrvuls. S’encarregà a l’arquitecte municipal, Josep Riera, que iniciés la feina i s’autoritzà a Manuel Jaumeandreu que com a alcalde i en nom de la corporació municipal demanés una subvenció al respecte al Ministeri d’Instrucció.

Fonts

ALBAREDA, Joaquim; BURGAYA, Josep; CAMPRODON, Jordi et al.: Manlleu. Aproximació a la història, l’entorn, l’economia i l’estructura territorial. Vic, EUMO Editorial, 1990. GAJA i MOLIST, Esteve: El Manlleu dels anys trenta (1930-1939). Manlleu, Caixa de Manlleu, 1988. GAJA i MOLIST, Esteve: La Guerra civil a Manlleu. Manlleu, Gràfiques Manlleu, 1979. -“La veu del Ter” (1929-1934). -Llibres d’actes dels plens l’Ajuntament de Manlleu de l’abril del 1931 al gener del 1939.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra