Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Manlleu

Tendència política: Pel que fa a la militància partidista ell va militar al PSOE i formà part del nucli socialista de Manlleu. Dugué a terme una gran tasca de propagació de les idees socialistes Aquesta tasca de proselitisme la portà a terme participant com a orador en els actes que se celebraven a Osona, però també escrivint articles en el setmanari La Justicia Social signant amb el pseudònim de Juan de Cataluña, així com per altres publicacions com La Internacional. Arribà a ser president durant anys de l’Agrupació Socialista Obrera de Manlleu. La seva posició dins dels corrents socialistes es caracteritzà pel fet que inicialment fou molt hostil amb el catalanisme, fins el punt de criticar clarament la Unió Socialista de Catalunya, ja que creia que aquesta formació política estava massa decantada cap al Catalanisme més que no pas cap a la lluita de classes. Això, però, no va impedir que Joan Codina participés en mítings al costat de Manuel Serra i Moret de la USC. De fet, Codina arribà a pertànyer a la USC, ja que el 1933 aquesta absorbí la federació catalana del PSOE. Fins i tot, el 1934 quan es produí el trencament entre el PSOE i la USC, el nucli socialista de Manlleu es mantingué al costat d’aquest darrer partit.

Mandat: 1937

Altres càrrecs: Fou regidor de l’Ajuntament de Manlleu el 1912.

Ofici: Era obrer del tèxtil.

Altres dades vitals: Joan Codina va néixer a Manlleu el 1875. Fou un dels màxims dirigents de la Cooperativa de Pa i Comestibles de Manlleu. Precisament ell escrigué nombrosos articles d’opinió a Acción Cooperativista. Treballà a favor de l’esperit cooperatiu dels socis i tirà endavant un cooperativisme a nivell comarcal. Fou detingut i executat al Camp de la Bota durant la dictadura franquista el 29 de març del 1939 a l’edat de 63 anys.

 

Joan Codina i Vivet

Temps a l'alcaldia

Només va estar cinc dies com a alcalde durant el mes d’octubre del 1937.

Fonts

ALBAREDA, Joaquim; BURGAYA, Josep; CAMPRODON, Jordi et al.: Manlleu. Aproximació a la història, l’entorn, l’economia i l’estructura territorial. Vic, EUMO Editorial, 1990. CASANOVAS i Prat, Josep: La cooperativa de Manlleu: cent any d’història. La Cooperativa Mútua de Pa i Queviures (1903-2003). Vic, Eumo Editorial, 2004. DOMÈNECH, Immaculada i VÁZQUEZ, Federico: La repressió franquista a l’àmbit local. Manlleu (1939-1945). Barcelona, Editorial afers, 2003. GAJA i MOLIST, Esteve: El Manlleu dels anys trenta (1930-1931). Manlleu, Caixa de Manlleu, 1988. GAJA i MOLIST, Esteve: La Guerra civil a Manlleu. Manlleu, Gràfiques Manlleu, 1979. -“La veu del Ter” (1929-1934). -Llibres d’actes dels plens l’Ajuntament de Manlleu de l’abril del 1931 al gener del 1939.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra