Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Oristà

Tendència política: Unió de Rabassaires

Mandat: 1933-1934 1936-1937

Altres càrrecs: Des de l’1 de novembre del 1936 formà part de la Comissió de defensa. L’agost del 1937 ocupà la presidència de la Comissió de Foment.

Ofici: Era llaurador i parcer

Altres dades vitals: Va néixer a Oristà el 6 de juliol del 1891. Era de cal Catrí i vivia al carrer Vic.

 

Josep Boladeras i Crespi

Temps a l'alcaldia

Fou alcalde durant bona part del 1933 i del 1934, és a dir, abans i després de les segones eleccions municipals celebrades durant la Segona República. Tornà a ser alcalde des del febrer del 1936, després de celebrar-se les eleccions a les Corts de la República que donaren la victòria al Front Popular i exercí aquest càrrec fins el juny del 1937, ja ben entrada la guerra civil.

Obra de govern

En matèria d’infraestructures pel juny del 1936 l’Ajuntament d’Oristà donà suport al Consistori de Moià en la seva petició a la Generalitat que es fes una carretera que connectés amb la que anava cap a Vic per Santa Eulàlia de Riuprimer i, a més, es demanava que aquesta via arribés fins a Prats de Lluçanès passat per Oristà i per la Torre d’Oristà. El mes de novembre d’aquell mateix any el Consistori presidit per Josep Boladeras diu que només accedirà a la segegació del raval en el moment en el qual s’hagin satisfet tots els cèdits que s’hagin de cobrar i els deutes contrets. Aquest acord fou notificat al Director General d’Administració Local de la Generalitat. Pel desembre del 1936 es va sol•licitar a la Generalitat l’autorització per poder fer una aclarida de pins i roures en parcel•les i finques diverses com: la font del capellà, el barranc del Soler, el Torrent d’Olost i en una roureda anomenda el castell d’Olost. Es diu que aquesta feina serviria per remeiar la situació d’atur forçós en la qual es trobaven algunes persones. Pel gener del 1937 l’Ajuntament d’Oristà accedí a prestar la màquina trepitjadora de grava al Consistori vigatà arran d’una petició formulada per aquest, però posant com a condició que se li retornés molt aviat ja que la necessitaven per les obres que s’havien de fer al carrer de dalt de la Torre d’Oristà. En aquest mateix mes es decidí posar un llum a la plaça major. El mes de març del 1937 es van imposar algunes multes per la venda de productes bàsics al marge dels controls establerts en aquells temps de guerra.

Fonts

-Llibre de les actes del Ple de l’Ajuntament d’Oristà: 3/9/1935-15/5/1938. ORDEIG i MATA, Ramon: Oristà i la seva història. Vic, Imprenta Planàs, 1995.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra