Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Balenyà

Tendència política: Desconeguda

Mandat: 1930 1931-1934

 

Antoni Baulenas i Sagalés

Temps a l'alcaldia

Era alcalde des del mes de maig del 1930 i fou reelegit per aquest càrrec després de les primeres eleccions municipals de la Segona República de l’abril del 1931. Cessà com alcalde a finals de gener del 1934 després de les segones eleccions municipals de la República.

Obra de govern

Pel maig del 1930 es nomenà un comissionat per presentar els minyons i la documentació de quintes pertanyents al reemplaç del 1930 i dels anys anteriors. Pel novembre del 1931 s’acordà fer obres a les habitacions dels mestres que treballaven a l’escola de Balenyà, ja que, en paraules literals, eran de suma necessitat. Pel desembre s’acordà comprar una estufa per al col•legi. Pel gener del 1932 s’acordà d’arreglar el balcó, les finestres, la porta i les taules del col•legi del poble, ja que es trobaven en molt mal estat. Pel que fa a l’aigua per al poble el Consistori desestimà a començaments del 1932 una sol•licitud presentada per una colla de veïns en la qual demanaven la construcció d’una font pública a càrrec de l’Ajuntament, car el pou públic s’havia esgotat. La desestimació es fonamentava, en primer lloc, en el fet que, a parer del Consistori, una part dels veïns que signaren la sol•licitud en realitat ho eren del municipi veí de Seva i, en segon lloc, en què el pou esmentat en realitat no era públic. En canvi, sí que s’atorgà a un veí del municipi el permís per construir un pou a la seva finca i bombejar-ne l’aigua per fer-la arribar als veïns de l’Estació i, fins i tot, al poble veí de Tona. Ara bé, pel que fa a això últim es puntualitzà que caldria, en cas d’escassejar l’aigua, abastir preferentment als veïns del barri de l’Estació. Pel juny del 1932 l’Ajuntament acordà alguns pagaments en relació a la contrucció d’una clavaguera general per al poble. Pel maig del 1932 també es desestimà una sol•licitud en la qual una veïna de Centelles demanava exercir de comadrona a Balenyà, ja que el Consistori, argumentava, ni havia convocat cap plaça de comadrona ni disposava de prou recursos per sufragar-ne el sou. Pel que fa a la qüestió del cementiri parroquial s’acordà per l’octubre del 1932 de construir-ne un de nou, atès que aquell estava mancat d’higiene i no tenia prou espai. És per això que s’encomanà a la Comissió de Foment de trobar un lloc de cara al seu emplaçament. Pel que fa a la política general del país és de destacar que pel juliol del 1931, a l’igual que la resta d’Ajuntaments, el Consistori de Balenyà presidit per Antoni Baulenas, va rebre el projecte d’Estatut de Núria i l’aprovà. Per l’abril del 1932 a proposta de l’alcalde s’acordà enviar un escrit al President Francesc Macià en motiu de la commemoració del primer aniversari de la proclamació de la República. Per l’agost d’aquell mateix any el Consistori de Balenyà acordà protestar per la prohibició per part de l’ambaixador d’Espanya de la bandera catalana a la desfilada que se celebrà a Praga en motiu de la festa dels Sòkols.

Fonts

Llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de Balenyà: 1/1/1912-24/2/1932. Llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de Balenyà: 11/12/1927-9/11/1932. Llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de Balenyà: 16/11/1932-1/4/1934.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra