Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Montesquiu

Tendència política: Esquerres

Mandat: 1934 1936-1937

 

Damià Balmes i Pons

Temps a l'alcaldia

Fou alcalde des de l’u de setembre del 1934, quan s’acabava de segregar de Sant Quirze de Besora i començava a comptar amb el seu propi ajuntament, fins el 30 d’octubre d’aquell mateix any, data en la qual Damià Balmes fou cessat dels seus càrrecs en el consistori per part del Govern de la República. El 18 de febrer del 1936, després del triomf del Front Popular a les eleccions a Corts que s’acabaven de celebrar, tornà a ser alcalde i exercí el càrrec fins el 28 d’octubre del 1937.

Obra de govern

De la primera etapa que estigué en el govern destacaríem que una de les primeres decisions fou la ratificació del nou Ajuntament de Montesquiu en tot l’expedient de segregació portat a terme amb l’Ajuntament de Sant Quirze de Besora d’acord amb l’ordre del Departament de Governació de la Generalitat del 25 d’agost del 1934. Es va decidir també que, atès que encara no es disposava de Casa Consistorial, les sessions plenàries se celebrarien a la Col•lecta. Després dels fets d’octubre del 1934 l’Ajuntament es tornà a reunir presidit per Damià Balmes i demanà l’indult per tots els condemnats pels fets d’octubre esdevinguts a Barcelona i a Astúries, per la qual cosa es decidí de sol•licitar-ho tant al Cap d’Estat com al President del Govern.

Fonts

-Llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de Montesquiu: núm.: 1 (22 d’octubre del 1934 al 21 d’agost de 1936). -Llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de Montesquiu: núm.: 2 (4 de setembre del 1936 al 4 de juliol del 1937). ANGLADA i FREIXER, Albert: Història del poble de Montesquiu. Un itinerari per a descriure els fets, els ambients i els personatges d’un singular municipi català. Montesquiu, Ajuntament de Montesquiu, 1994.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra