Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Sant Pere de Torelló

Tendència política: ERC

Mandat: 1936-1937

Altres càrrecs: Des del 22 d’octubre del 1936 formà part de la Comissió de Governació. El 4 de novembre del 1937 tornarà a ocupar el càrrec de regidor després d’alguns mesos d’estar allunyat de l’Ajuntament arran d’una crisi municipal. Des del 26 de gener del 1938 formar

 

Ramon Arxé i Cararach

Temps a l'alcaldia

Fou designat com a alcalde des del 16 d’octubre del 1936. Va cessar el juliol del 1937 arran d’una crisi municipal.

Obra de govern

Una de les decisions importants del seu mandat fou l’aprovació per part del Consistori del contracte de portada d’aigües del Ges a Sant Pere de Torelló i a Vic. Com a decisió curiosa hi trobem que el novembre del 1936 es decidí fer un canvi de la terminologia respecte a la institució local. Així l’Ajuntament passà a anomenar-se Consell Municipal i a l’alcalde se’l designà amb el nom de President del Consell Municipal. Durant aquest temps la Conselleria de Seguretat Interior de la Generalitat autoritzà el canvi de nom del municipi pel de Bellserrat. A més, pel gener del 1937 el consistori continuà amb la política de canviar els noms. Així el carrer de l’església passà a dir-se de la llibertat, el de Sant Feliu se l’anomenà Gallán i García, el de Balmes es digué Àngel Guimerà i el de Verdaguer s’anomenà Rusinyol. Pel que fa a l’ensenyament el gener del 1937 s’acordà traslladar l’escola nacional mixta que estava instal•lada al veïnat de dalt de la Vola a la excasa rectoral de la parròquia de la Vola. Es van tractar els temes propis de la guerra com les targes de racionament, els problemes derivats dels refugiats i l’emissió de bitllets d’una pesseta i de 50 cèntims per valor de 15.000 pessetes que havien de tenir un curs local.

Fonts

SOLÀ, Fortià, Pbre: Història de Torelló. Barcelona, Grafiques Marina S.A., 1948. -Llibre d’actes dels plens de l’Ajuntament de Sant Pere de Torelló (28/11/1935-3/11/1938).

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra