Cerca ràpida d'alcaldes

 
 
  Inici Directori Cerca   Contacte  
 
tapa

Municipi: Torelló

Mandat: 1931-1932

Ofici: Era farmacèutic.

 

Agustí Vergés i Codinachs

Temps a l'alcaldia

Fou l’alcalde provisional durant els primers moments després de les eleccions municipals del 12 d’abril del 1931. També fou alcalde accidental des del 14 d’octubre del 1932 fins a finals d’aquell any en substitució de l’alcalde Francesc Surribas i Tor.

Obra de govern

Precisament, en aquells moments d’il•lusió i d’eufòria Agustí Vergés s’adreçà al poble de Torelló demanant a tothom que expressés la seva joia i els seus sentiments republicans, però sense desordre ni demagògia, ja que la República, deia ell, volia dir llibertat i justícia. Durant aquests mesos que estigué com a alcalde accidental un dels temes més importants que es van tractar a l’Ajuntament fou el dels projectes de transvasament d’aigües del riu Ges. La Corporació torellonenca accedí a la demanda que presentaren tot un seguit d’associacions i particulars oposant-se tant al projecte de transvasament d’aigües del Ges cap a Vic de l’Ajuntament de Vic, com el que presentava Pere González i Gelabert, el qual pretenia no només l’abasteixement de Vic amb aigua del Ges, sinó fins i tot abastir a Sant Vicenç de Torelló, Torelló i Manlleu. Els arguments que s’ofereixen per oposar-s’hi anaven des de qüestions relatives als problemes de salubritat del municipi deguts a la previsible davallada del cabal en cas de fer-se la captació d’aigües, passant per la incidència econòmica que podia tenir atès que hi havia torners i molins torellonencs que empraven l’aigua del Ges. S’autoritzà, doncs, a l’alcalde a fer les accions necessàries per aturar aquells projectes. Altres decisions que trobem en aquell moment són l’adaptació d’un espai a l’edifici on hi havia les Escoles Graduades per tal d’encabir-hi una escola de pàrvuls que recentment s’havia creat, així com l’adquisició de materials per als centres educatius existents en el municipi.

Fonts

-Llibre d’actes dels plens de l’Ajuntament de Torelló del 1926 al 1931. -Llibre d’actes dels plens de l’Ajuntament de Torelló del 1931 al 1933. PUJOL i BASCO, Ramon: Història de la postguerra. Torelló 1939-1950. Moià, Grafiques Ister, 1991. SOLÀ, Fortià, Pbre: Història de Torelló. Barcelona, Grafiques Marina S.A., 1948.

 
  Consell Comarcal d'OsonaUniversitat de VicMemorial Democràtic  
  Alcaldes de la Segona República d'Osona és una web del Consell Comarcal d'Osona  
 
Ombra